Tradycyjny chłodnik
Chłodnik to lekka zupa przyrządzana zazwyczaj latem, gdyż podawana jest na zimno. W kuchni litewskiej i polskiej podstawą chłodniku jest botwinka (rzadziej szczaw), ogórek oraz kwaśna śmietana, jogurt, zsiadłe mleko lub maślanka. Do potrawy dodaje się również składniki sezonowe, przede wszystkim świeży koperek, natkę pietruszki i niewielkie buraczki wraz z łodygami młodej botwinki. Aby zupa była bardziej sycąca serwuje się ją najczęściej z jajkiem, a niekiedy z gotowanym ziemniakiem. W staropolskich przepisach możemy odnaleźć nieco zapomniany obecnie składnik – szyjki rakowe. Chłodna, lecz sycąca zupa, idealna na upalne dni, ma szereg odmian: w kuchni bułgarskiej serwuje się tara tor, w Hiszpanii zaś gazpacho.
1. 1:29 (1:24 +0:05)
punkty: 1000



2. 1:40 (1:25 +0:15)
punkty: 700



3. 1:47 (1:22 +0:25)
punkty: 500



4. 1:50 (1:40 +0:10)
punkty: 400

5. 1:51 (1:31 +0:20)
punkty: 390



6. 1:55 (1:50 +0:05)
punkty: 380

7. 1:57 (1:27 +0:30)
punkty: 370



8. 2:01 (1:46 +0:15)
punkty: 360

9. 2:04 (1:29 +0:35)
punkty: 350



10. 2:08 (1:53 +0:15)
punkty: 340


11. 2:10 (1:50 +0:20)
punkty: 330


12. 2:11 (1:21 +0:50)
punkty: 320




13. 2:17 (1:52 +0:25)
punkty: 310


14. 2:19 (1:54 +0:25)
punkty: 300

15. 2:19 (1:39 +0:40)
punkty: 290


16. 2:21 (1:26 +0:55)
punkty: 280



17. 2:26 (1:46 +0:40)
punkty: 270



18. 2:27 (1:37 +0:50)
punkty: 260



19. 2:32 (2:07 +0:25)
punkty: 250


20. 2:35 (1:55 +0:40)
punkty: 240



21. 2:39 (1:54 +0:45)
punkty: 230


22. 2:42 (2:27 +0:15)
punkty: 220


23. 2:43 (1:58 +0:45)
punkty: 210

24. 2:44 (2:09 +0:35)
punkty: 200




25. 2:46 (1:56 +0:50)
punkty: 190

26. 2:50 (1:55 +0:55)
punkty: 180



27. 2:51 (2:36 +0:15)
punkty: 170


28. 2:52 (2:02 +0:50)
punkty: 160

29. 2:52 (2:12 +0:40)
punkty: 150

30. 2:54 (2:14 +0:40)
punkty: 140


Komentarze zwycięzców
POZDRAWIAM