Lody to słodki, smaczny deser, po który najchętniej sięgamy w upalne dni. Mrożone smakołyki powstają najczęściej na bazie śmietany lub mleka z dodatkiem owoców, bakalii i czekolady. Występują również w wersji niskokalorycznej, a przy tym dużo bardziej orzeźwiającej – w postaci sorbetów ze zmiksowanych owoców i bez nabiału. Amator zimnych łakoci może wybierać spośród wielu smaków i rodzajów lodów oraz niemal dowolnie łączyć je z orzechami, świeżymi owocami czy ulubionymi orzechami (w angielskim tekście zrobiłem z czekoladą, żeby uniknąć powtórzenia). Najpopularniejsze są jednak lody sprzedawane w postaci kolorowych gałek i podawane w wafelku kształtem przypominającym rożek. Lodziarnie często oferują łasuchom słodkie polewy i posypki, które czynią z lodów prawdziwie królewski deser. Po lody najchętniej sięgamy latem, ale należy w tym względzie zachować umiar – wysoka temperatura powietrza w połączeniu z niską temperaturą deseru może zaszkodzić naszemu gardłu.