Bita śmietana - puzzle online

Bita śmietana

Bita śmietana – śmietana bądź śmietanka, zawierająca zazwyczaj więcej niż 30% tłuszczu, napowietrzona. Technicznie rzecz ujmując, bita śmietanka jest jednocześnie emulsją i pianą. Powietrze wtłaczane podczas ubijania zostaje uwięzione pod postacią pęcherzyków z błonami białkowymi, otoczonych zemulgowanym tłuszczem.

Pierwsze znane przekazy o stworzeniu bitej śmietany dotyczą balu na dworze Ludwika XIV w 1671 r., gdzie przygotował ją François Vatel. Prawdopodobnie jednak była ona znana wcześniej. Przepis na bitą śmietanę pojawia się w pierwszej polskiej książce kucharskiej, Compendium ferculorum, albo Zebranie potraw Stanisława Czernieckiego, wydanej w 1682 roku.

W literaturze gastronomicznej występuje pojęcie kremu bita śmietanka (lub kremu z bitej śmietany). Powstaje on poprzez krótkie ubicie schłodzonej śmietanki (30% lub 36%) dodając pod koniec ubijania cukier puder i wanilinę (lub etylowanilinę). Krem bita śmietanka zaliczany jest do kremów do tortów z grupy produkowanych na zimno. Jest to wyrób nietrwały, przeznaczony do konsumpcji w ciągu 6 godzin (gdy przechowywany w temp. ok. 6°C). W celu utrwalenia kremu, pod koniec ubijania obok wymienionych składników dodaje się rozpuszczoną żelatynę. Dawniej używano do tego celu karuku.

Mocno słodka bita śmietanka nazywana jest crème chantilly.

Ciasto maślane puzzle online ze zdjęciaLody waniliowe i truskawkowe puzzle onlinemuffinka puzzle onlinePuzzle testowe puzzle onlineWszystkiego najlepszego, Bang Zeke! puzzle online ze zdjęciaTo jest test puzzle onlineCiasto Pingwin puzzle online ze zdjęciaowoce naleśnikowe puzzle online ze zdjęciaMiska z lodami puzzle online ze zdjęciamiasto ciast puzzle online ze zdjęciaciastka puzzle online ze zdjęcialody puzzle onlineAYAT TUNGGAL puzzle onlineVJNSDSBV puzzle onlineKsiężniczka puzzle onlineKonkurs Aperacjum puzzle online ze zdjęciaurodziny ciasta puzzle onlineКоя е тази торчичка puzzle online ze zdjęciaMiękki serwis puzzle onlineGra dla comara puzzle onlineNonjnbhnn. puzzle online