Zioła prowansalskie – przyprawa pochodząca z Prowansji, najczęstsze składniki: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka (oregano) i majeranek. Nie w samej Francji, a w niektórych krajach (np. Niemczech), dodawana jest lawenda
Quatre-épices – przyprawa pochodząca z Francji, najczęstsze składniki: pieprz, imbir, gałka muszkatałowa, goździki
Bouquet garni – przyprawa pochodząca z Francji, najczęstsze składniki: natka pietruszki, liść laurowy, tymianek
Baharat - charakterystyczny zestaw przypraw wykorzystywany w krajach Maszreku (Iraku, Syrii, Jordanii oraz Libanie). Najczęstsze składniki: kardamon, goździki, kmin, gałka muszkatołowa, cynamon, sumak, papryka, kolendra, mięta ( głównie w Turcji)
Zatar - mieszanka przypraw, zawierająca zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i "zielone zioła" (tymianek, majeranek, oregano). Pochodzi z krajów arabskich
Pumpkin Pie - mieszanka przypraw ze Stanów Zjednoczonych, zawierająca: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, macis, ziele angielskie lub korzennik lekarski.
Copyright 2024 www.ipuzzle.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.