Papryka - puzzle online

Papryka (kuchnia)

Papryka – owoc roślin z rodzaju papryka Capsicum (głównie papryki rocznej Capsicum annuum) wykorzystywany do spożycia w postaci świeżej lub konserwowanej jako warzywo, względnie świeżej, konserwowanej, suszonej lub suszonej i zmielonej (papryka w proszku) jako przyprawa lub dodatek do potraw. W każdej z wymienionych postaci papryka może być stosowana do potraw surowych, jak i gotowanych.

Ślady owoców papryk zostały odnalezione w Peru w grobach w Huata Prieta, co świadczyło o uprawie tych roślin na długo przed odkryciem Ameryki. W Europie papryka jest znana od XVI w. Prawdopodobnie pierwsza wzmianka o niej pochodzi od lekarza jednej z wypraw Krzysztofa Kolumba, który zapisał, że Kolumb przywiózł do Europy pieprz, ostrzejszy od pieprzu kaukaskiego. Dla Hiszpanów i Portugalczyków, którzy poszukiwali pieprzu, odkrycie papryki – nowego, znacznie ostrzejszego „pieprzu indiańskiego” – stało się bardzo zyskowne. Ponieważ nasiona papryki długo zachowują zdolność kiełkowania, można je było dość łatwo przewozić na większe odległości. Papryka pochodzenia amerykańskiego w Europie uprawiana była początkowo na Półwyspie Iberyjskim jako roślina ozdobna, później także ze względu na zastosowania kulinarne, jak i lecznicze.

Możliwe, że druga droga, którą papryka dotarła do Europy, prowadziła z Indii za pośrednictwem Turków, do krajów bałkańskich i na Węgry. Pierwotna węgierska nazwa papryki, poświadczona w słowniku z 1684 roku, to török bors („turecki pieprz”).

Na Węgrzech obecnie zwana jest „czerwonym złotem”, bowiem przynosi duże dochody z eksportu. Jest jednym z podstawowych składników potraw kuchni węgierskiej takich jak leczo, gulasz czy tokań. Węgrzy eksportują także, chociaż sami jej nie używają, paprykę pfeferoni. Popularną paprykę w proszku jako pierwsi zastosowali bracia Palffy w XIX i wprowadzili na rynek pod nazwą Rózsa paprika. Zgodnie z tą technologią usuwa się żyłki i nasiona, usuwając nadmiar kapsaicyny.

Owoce różnych gatunków i odmian papryk różnią się znacznie pod względem wielkości, koloru, kształtu i ostrości (zależnej od zawartości kapsaicyny). Do najbardziej znanych odmian należą:

papryka czereśniowa (Capsicum cerasiforme)

habanero (Capsicum chinense)

jalapeño

Aromatyczne dodatki do dań puzzle onlinePrzyprawy w sklepie w Jerozolimie (Izrael) puzzle online ze zdjęciaWarzywa puzzle online ze zdjęciafasola szparagowa podawana z tradycyjnym gotowanym ryżem puzzle online ze zdjęciaIndyjskie przyprawy puzzle online ze zdjęciaPrzyprawy i zioła puzzle online ze zdjęciaKolorowy piasek puzzle online ze zdjęciaPrzyprawy w Stambule puzzle onlinePapryka puzzle online ze zdjęciaTradycyjna zupa kukurydziana puzzle online ze zdjęciaOstre papryczki puzzle onlinekolorowe przeprawy orient puzzle online ze zdjęciapapryczki puzzle onlineMieszane Papryki puzzle online ze zdjęciaSałatka TABBOULEH puzzle online