Kiszenie - puzzle online

Kiszenie

Kiszenie, kwaszenie – sposób konserwacji żywności przeznaczonej do spożycia (np. ogórek kiszony, kapusta kiszona) lub na paszę (kiszonki), opierający się na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanym przez bakterie mlekowe.

W wyniku tego procesu cukry proste zawarte w komórkach roślinnych rozkładają się na kwas mlekowy (1–1,8%), hamując m.in. procesy gnicia (przez zahamowanie rozwoju bakterii gnilnych nieodpornych na zakwaszenie środowiska do pH poniżej 5). Prawidłowy przebieg kiszenia zależy od zawartości w surowcu cukrów (1–1,5%) i wody (ok. 70%), utrzymania w temperaturze 15–20 °C w początkowych dniach fermentacji, usunięcia powietrza (bakterie przeprowadzające proces są beztlenowe) np. przez ubicie (kapusta) lub zalanie solanką. Na skalę przemysłową kiszenie przeprowadza się w dużych kadziach lub betonowych silosach.

Produkty kiszone stanowią bardzo cenne pożywienie dietetyczne, bogate w witaminy C (w 100 g kiszonej kapusty – 25 do 30 mg).

Konserwowane jedzenie puzzle online ze zdjęciaprzetwory puzzle onlinesałatka na zimę puzzle onlineprzetwory puzzle online ze zdjęciaKonserwacja żywności puzzle online ze zdjęciaSpiżarka puzzle onlineCzeskie kufle puzzle online ze zdjęciaKeramik puzzle onlinebudyń buah puzzle online ze zdjęciaELIKSIRY - KONKURS UMIC puzzle online ze zdjęciaJasdjhasdjhasdżkh. puzzle onlineSambal Petis. puzzle onlineNapełnij słoik puzzle online ze zdjęcia