Nowalijka - puzzle online

Nowalijka

Nowalijka – młode warzywo ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w nowym sezonie wiosną. Do nowalijek zalicza się m.in.:

sałatę,

rzodkiewki,

pomidory,

młodą marchewkę,

ogórki,

szczypiorek,

rzeżuchę (pieprzycę siewną),

nać pietruszki,

cebulkę dymkę.

Polskie nowalijki szklarniowe są dostępne w handlu od marca do maja, zaś polskie nowalijki rosnące na polu trafiają do klientów dopiero na przełomie maja i czerwca.

Wyhodowane w szklarniach nowalijki nie mają tak intensywnego smaku i zapachu jak warzywa gruntowe, i w porównaniu do nich zawierają mniejszą ilość witamin ze względu na m.in. mniejszą dostępność światła słonecznego wczesną wiosną. Produkowane w warunkach szklarniowych i nieekologicznych nowalijki są nawożone nawozami mineralnymi, szczególnie nawozami azotowymi, które mogą kumulować się w warzywach. Ponadto w zagęszczonych uprawach szklarniowych konieczne jest stosowanie sztucznych środków ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Najwięcej azotanów gromadzą: rzodkiewka, sałata, szpinak, szczypior i kapusta; najmniej ogórki i pomidory. Nowalijki szklarniowe są kontrolowane pod kątem dozwolonej zawartości pozostałości nawozów czy pestycydów.

Nowalijki z upraw ekologicznych nie zawierają pozostałości sztucznych nawozów ani syntetycznych środków ochrony roślin, gdyż te środki nie są stosowane w ich uprawie; zostały zastąpione naturalnymi nawozami zwierzęcymi i kompostem.

Niektóre nowalijki można wyhodować samemu w doniczce na parapecie w domu.

W okresie od grudnia do lutego większość warzyw dostępnych w polskich sklepach jest importowana z krajów o cieplejszym klimacie, w których właśnie trwają zbiory. Aby warzywa przetrwały w dobrej formie czas transportu i magazynowania, to zbierane są w fazie jeszcze niedojrzałej, np. pomidory z Maroka czy Izraela, i dopiero po przybyciu do kraju docelowego są poddawane szybkiemu, sztucznemu procesowi dojrzewania.

W kuchni nowalijki stanowią głównie dodatek do posiłku. Można z nich także przyrządzać sałatki z dodatkiem kiełków, pokrojone na drobne kawałki dodawać do twarogu czy dekorować nimi kanapki.

Przed konsumpcją surowych nowalijek czy ich wykorzystaniem w kuchni należy je dokładnie umyć, a sałatę można najpierw namoczyć w wodzie przez pół godziny. Te zabiegi pozwalają na zmniejszenie zawartości azotanów. Umyte nowalijki najlepiej przechowywać w lodówce, owinięte w wilgotną ściereczkę. Nie należy pakować ich do szczelnie zamkniętych woreczków foliowych bez dostępu powietrza, albowiem w takich warunkach warzywa ulegają zaparzeniu oraz może dochodzić do przemiany azotanów w niebezpieczne dla zdrowia azotyny.

puzzle grupy 3 puzzle online ze zdjęciaRóżne owoce tropikalne puzzle online ze zdjęciaJedzonko puzzle online ze zdjęciaKaffeetafel puzzle online ze zdjęciaantyki puzzle online ze zdjęciagrill puzzle online ze zdjęciaXxx567811. puzzle onlineNiespodzianka puzzle online ze zdjęciaŻelki:) puzzle onlineNa jabłoni puzzle onlineLe jardinier puzzle onlineowoce i warzywa puzzle online ze zdjęciaWiśnie puzzle onlinealimento puzzle onlineUporządkowanie puzzle onlineketo diet puzzle onlinedinner is ready puzzle onlinewarzywka puzzle online ze zdjęciaOwoce puzzle onlineGRYBOBRANIE puzzle onlineDeser puzzle online ze zdjęciaGreek food puzzle online ze zdjęciaOwocowy Mix puzzle onlinew sadzie puzzle online ze zdjęciaAuf dem Markt puzzle online ze zdjęciaSmaczny talerz. puzzle online ze zdjęciaasortyment żywności 04 puzzle online ze zdjęciaJedzonko puzzle onlinewigilia puzzle onlineJedzonko puzzle onlineObiad puzzle onlineKETO DIET puzzle online ze zdjęciaOwoce puzzle online ze zdjęciakuchnie świata :angielska puzzle online"Pisanka" puzzle online ze zdjęciapomidorki puzzle online ze zdjęciaVegeburger puzzle onlinegrillowanie puzzle onlineczas curry puzzle onlineFood puzzle onlinena liściu puzzle online ze zdjęciaEgzotyczne bazary puzzle online ze zdjęciaBurgery... puzzle online ze zdjęciaświęta w domu puzzle onlinePiękne miejsca puzzle onlinejedzenie puzzle online中国 菜 - 小笼 包 puzzle onlineowoce puzzle online ze zdjęcia